Új eszközök a LabVIEW programozásban: csatorna vezetékek

A 2016-os LabVIEW egy új eszközt vezetett be a programozásba, a csatorna vezetékeket (Channel Wires). Ezek jelentősen megkönnyítik az adatok átadását a ciklusok között. E bejegyzésben egy egyszerű példát mutatok be, ahol a feladat az, hogy egyszerre két, egymástól független ciklust állíthassunk le egy nyomógomb segítségével.

Számos módszer volt eddig is a feladat megvalósítására, többek között használhattunk lokális változókat is. A helyzetet bonyolította, hogy ekkor a Stop Button alapértelmezett Latch When Released üzemmódját nem lehet használni, vagyis az alapértelmezett Off állapotát nekünk kell biztosítani mind a program indulásakor, mind pedig a két ciklus lefutása után. A Flat Sequence-ek valamint a boolean vezetékek biztosítják a megfelelő sorrendiséget.

tag-classic

A feladatot lényegesen leegyszerűsítené, hogy ha az első ciklusból a Stop gomb értékét egyszerű módszerrel át tudnánk adni a második ciklusnak. Erre kivallóan alkalmas a Nofifier, de ez talán még bonyolítaná is az előző kódot. A 2016-os LabVIEW-ban a Tag channel ad egy egyszerű megoldást a feladatra. Először létre kell hozzunk egy Channel Writer csomópontot, ezt a kívánt típusú vezetékre jobb gombbal kattintva, a Create/Channel Writer… opciót választva tehetjük meg.

createchannelwriter

A megjelenő párbeszédablakban válasszuk ki a kívánt opciót, jelenleg a Tag csatorna mintát, ezen belül pedig a sima Write végpontot.

selectchannelendpoint

Az adatok csatornából való kiolvasására a helyi menü Create/Channel Reader opcióját használhatjuk.

createchannelreader

A végeredményként előálló program a következő ábrán látható. (Ahogy a képen látható, a ciklus címkéje részben elfedi a vezetéket, ez azonban bármilyen másik vezetékkel is megtörténne.)

tag

Hozzászóllások