Egyedi LabVIEW subVI ikonok készítése

Ha saját subVI-t készítünk, célszerű annak az ikonját is megszerkeszteni, mégpedig úgy, hogy annak formája minél jobban tükrözze a végrehajtott funkciót. Ha a VI jobb felső sarkára az ikonra duplán kattintunk (vagy a helyi menüből kiválasztjuk az Edit Icon … opciót), megnyílik az ikonszerkesztő. Ebben egy hagyományos képszerkesztő programhoz hasonlóan tudjuk szerkeszteni az ikon kinézetét. Néhány extra opció azért elérhető. Egyrészt a Layer fülön különböző rétegeket definiálhatunk, illetve ki-be kapcsolhatunk rétegeket. Tudunk különböző előre definiált alakzatokat is használni és elhelyezni a Glyphs fülön. Tudunk egyszerűen többsoros szöveget írni az Icon Text fülön. A Templates fülön pedig kiválaszthatunk előre elkészített mintákat. A Template-eket valamint a Glyphs-eket egyszerűen tudjuk bővíteni, ha új fájlokat helyezünk el a megfelelő könyvtárakba. A Tools menü List Glyps and Icon Templates menüje segítségével kilistázhatjuk az aktuális fájlokat, valamint azt is, hogy a számítógépen ezeket mely könyvtárakban találhatjuk meg. Az Edit menü Show Terminal menüjével bekapcsolhatjuk a terminálok helyét, ezzel láthatjuk, hogy a vezetékek hova fognak befutni.

Az alábbi példában egy egyszerű várakozást végrehajtó VI-t mutatok be. A megvalósított funkció az előző posthoz kapcsolódik, és lényegében az Express Time Delay funkcióját valósítja meg. Annyiban jobb a bemutatott VI, hogy nem lebegőpontos számokkal dolgozik (amit az Express VI átszámol ms-ba), hanem eleve ms-ban kéri a kívánt várakozás idejét.

Várakozást megvalósító VI diagramja

Várakozást megvalósító VI diagramja

Várakozást megvalósító VI ikonja

Várakozást megvalósító VI ikonja

subVI felhasználása

subVI felhasználása

Ahogy a fenti képen látszik, a saját magunk által készített VI ki tudja váltani az Express VI feladatát, azonban mérete miatt megzavarja a vezetékezést. Szerencsére ezen segíthetünk, a LabVIEW-ban nem szükséges, hogy a VI a megadott négyzet méretű legyen. Ehhez töröljük ki az eredeti ikon szélét, majd rajzoljunk egy olyan alakot, ami megfelel a kívánalmainknak. A VI széle (ahogy az ikonszerkesztő is mutatja), átlátszó lesz. Célszerű még a vezetékek bekötését is átrendezni, hogy a legjobban tudjuk felhasználni az elkészített subVI-t. Az elkészült VI az alábbi képeken látható.

Egyedi méretű ikon szerkesztése

Egyedi méretű ikon szerkesztése

Egyedi méretű subVI felhasználása

Egyedi méretű subVI felhasználása

Hozzászóllások