FPGA és ARM processzor egy pite áráért?

A Raspberry PI egy igen kedvelt beágyazott rendszer mind amatőr körökben, mind az oktatásban, de akár ipari rendszerekben is használható. Ugyanakkor korlátai miatt, önmagában nehéz tudományos rendszerekben használni. Többek között nincsenek rajta analóg be és kimenetek, valamint valós idejű vezérléseket és méréseket is körülményes rajta megoldani. Nemrég jelent meg egy új közösségi finanszírozású projekt, a snickerdoodle.

A snickerdoodle egy Zync 2010-as egylapkás rendszert (SoC) tartalmaz, mely két Cortex-A9 magot tartalmaz Atrix-7 FPGA-val egybeépítve. Az ARM magok alkalmasak az operációs rendszerek futtatására valamint az összetettebb adatfeldolgozásra, míg az FPGA lehetővé tesz gyors, valós idejű párhuzamos vezérlést és adatfeldolgozást. A panel 100, az FPGA-ról vezérelhető GPIO mellett 12 bit-es ADC és DAC vonalakat is tartalmaz. A snickerdoodle black pedig a komolyabb képességű Zynq-7020-as lapkát tartalmazza.

A snickerdoodle képe

A snickerdoodle képe

Érdekesség: az National Instruments System on Module (SOM) rendszere is egy Zync-7020-ra épül. Lényeges különbség az ár (kb. 200 000 Ft/modul), ugyanakkor az NI megoldása kényelmesen programozható LabVIEW-ban, e mellett várhatóan a két modul megbízhatósága sem összehasonlítható (nyilván a SOM javára).

NI SOM

NI System on Module

Hozzászóllások