Új lények a laborban: Wonder Gecko

A vicces nevű mikrovezérlő-családot a Silicon Labs adta ki, és a TOMI pályázat keretében sikerült beszerezni két Starter kit-et.

A Wonder Gecko Starter kit

A Wonder Gecko Starter kit

A mikrovezérlő család előnye, hogy miközben a ARM Cortex M4 magnak köszönhetően kivallóan alkalmas nagyobb számításigényű feladatokra, elsősorban alacsony fogyasztású, elemes táplálásra optimalizálták. Ennek megfelelően elsősorban elemes táplálású műszerek megvalósításánál vagy szenzorhálózatos alkalmazásokban tervezzük használni.

A mikrovezérlő család legfontosabb paraméterei:

  • 48 MHz-es ARM Cortex M4 mag, hardveres lebegőpontos egységgel
  • 32kB RAM és akár 256 kB flash
  • 12 bit 1 MS/s ADC és 500 kS/s DAC
  • Számos alacsony fogyasztású üzemmód (0.4 µA is elérhető RTC használata mellett)
  • USB host és OTG támogatás

A kit a mikrovezérlőn kívül többek között tartalmaz 32 MB NAND Flash-t, integrált debuggert és LCD kijelzőt.

A mikrovezérlő számára programokat a Silicon Labs által kiadott Simplicity Studio fejlesztőkörnyezettel lehet fejleszteni. Bár, tapasztalataink szerint ez a legkönnyebben feltelepíthető és használható fejlesztőkörnyezet ARM mikrovezérlők számára, sajnos vannak hátrányai is. Pl. az, hogy a hozzá adott konfigurátor eszköz nem igazán használható: a mikrovezérlő számos, létfontosságú belső perifériáját (megszakításkezelő, órajelkiválasztás …) nem lehet segítségével konfigurálni, e mellett csak korlátozottan használható együtt a példakódokkal. Így, eddigi tapasztalataink alapján legjobb, ha saját magunk írjuk meg a konfiguráló kódot, a Simplicity Configurator-t pedig csak példaként használjuk.

Hozzászóllások