Megjelent: Teljesítménysűrűség becslése vezetéknélküli zajjal segített gázérzékeléshez

Máris megjelent a FES témakörében írt cikkünk, melynek eredeti angol címe: "Power Spectral Density Estimation for Wireless Fluctuation Enhanced Gas Sensor Nodes"

Az absztrakt magyarul:

A zajjal segített gázérzékelés (FES) egy ígéretes módszer, mely segítségével növelni lehet a félvezető alapú nanótechnológiás gázszenzorok érzékenységét és szelektivitását. A legtöbb mérési elrendezés számos drága jelkondicionáló és adatgyűjtő eszközt tartalmaz valamint intenzív jelfeldolgozást. Ugyanakkor számos próbálkozás van arra, hogy csökkenthessük a hardverek árát és energiafogyasztását, valamint hogy hatékony jelfeldolgozási módszereket találjunk olcsó, vezetéknélküli szenzorok fejlesztéséhez. Jelen cikkünkben bemutatunk egy nagy hatékonyságú jelfeldolgozó módszert, mellyel a zaj teljesítménysűrűség-spektrumát vizsgálhatjuk. Ezen módszerek lehetővé teszik, hogy nagyon alacsony fogyasztású intelligens vezetéknélküli szenzor modulokat fejleszthessünk zajjal segített érzékeléshez, valamint további alkalmazásokat is lehetővé tesz.

A teljes cikket itt lehet elérni:  http://www.worldscientific.com/doi/abs/10.1142/S0219477514500114 (Fluctuation and Noise Letters, Volume No. 13, Issue No. 2.), a preprintet pedig itt lehet elolvasni: http://arxiv.org/abs/1403.3586

Hozzászóllások