KLJN kommunikátor megvalósítása

A KLJN kommunikációs protokoll alapját az előző bejegyzésben írtam le. Benne jelentős szerepet kap a termikus zaj, azonban a termikus zaj szobahőmérsékleten túlságosan is kis értékű ahhoz, hogy bármilyen kommunikációt építhessünk rá. Ezért, a termikus zajt feszültséggenerátorokkal helyettesítjük, melyek több millió fokos hőmérsékletet szimulálnak. Ahhoz, hogy a kommunikáció ezen változtatás miatt ne lehessen feltörhető, a zajnak minden tulajdonságában azonosnak kell lennie a termikus zajjal, az amplitúdója is annak megfelelően kell skálázódjon:

 {\sigma_{H} \over \sigma_{L} } = \sqrt { R_{H} \over R_{L} }.

A megvalósított KLJN rendszer blokk diagramja a 2. ábrán látható [Mingesz 2012]. Mindkét kommunikáló fél rendelkezik egy adatgyűjtő egységgel és egy jelkondicionáló egységgel. A két fél közötti kommunikációt egyrészt a KLJN vezeték valósítja meg, e mellett pedig egymással internetes protokollon keresztül osztják meg a protokoll működtetéséhez szükséges, valamint a feltörés kiküszöbölésére szolgáló mérési adatokat.

KLJN rendszer blokkdiagramja

KLJN rendszer blokkdiagramja

Egy-egy kommunikátor blokkvázlata a következő ábrán látható. A rendszer alkalmas a protokoll működésének bemutatására és bizonyos feltörési kísérletek elemzésére. A rendszer továbbfejlesztése folyamatban van.

KLJN egység blokk diagramja

KLJN egység blokk diagramja

A megvalósított KLJN rendszer fényképe

A megvalósított KLJN rendszer fényképe

[1] R. Mingesz, L.B. Kish, Z. Gingl, C.G. Granqvist, H. Wen, F. Peper, T. Eubanks, G. Schmera, “Information theoretic security by the laws of classical physics”, Plenary talk at the 5th IEEE Workshop on Soft Computing Applications, (SOFA 2012) August 2012, Szeged, Hungary. In: Balas VE et al. (Eds.), Soft Computing Applications, AISC 195, pp. 11–25 (Springer). http://arxiv.org/abs/1206.2534

Előzmény: A KLJN kommunikációs protokoll

Hozzászóllások