DAQmx - mintavételezéses mérések

Hardware-timed mérések esetén a mintavételezés vezérlését nem a számítógép, hanem maga a mérőhardver végzi el. Az aktuális hardver képességei határozzák meg, hogy az egyszerre hány mérési feladat (Task) végrehajtására képes, mekkora memória áll rendelkezésre az adatok ideiglenes tárolására, illetve, hogy milyen adatátviteli sebességgel rendelkezik. A legtöbb mérőeszköz mindössze egyetlen SW vagy HW timed feladat végrehajtására alkalmas. STC3 vezérlőt tartalmazó eszközök esetén (pl cDAQ) már három feladatot is használhatunk párhuzamosan, különböző időzítések mellett, azonban egy-egy modulhoz csak egy-egy feladat rendelhető.

Mintavételezéses méréseknek két fő típusát különböztetjük meg: véges hosszúságú mérés, és folytonos mérések. Előbbiek esetén a megadott mennyiségű adat mérését követően befejezzük a mintavételezést, esetleg a mérést később megismételjük (pl. egy ciklusban). Egy egyszerű mintaprogram a következő ábrán látható:

DAQmx HW-Timed A In

A csatorna kiválasztását követően megadjuk a mintavételi sebességet, valamint azt is, hogy hány pontot szeretnénk mérni egy-egy mérés során. A ciklusban mindig újraindítjuk a mérést, majd pedig beolvassuk a mintavételezett adatokat. Több csatorna mérése esetén az NChan NSamp opciót kell kiválasszuk. Folytonos mérések esetén a DAQmx Timing.vi sample mode bemenetére a Continuous Samples opciót kell bekössük, ezt követően a cikluson kívül (egyszer) indítjuk a mérést, a ciklusban pedig beolvassuk a szükséges adatmennyiséget:

DAQmx - Continuous A In

A mintavételi sebesség megadásakor a driver felülbírálhatja kérésünket, és a hardver képességeihez igazodó mintavételi sebességet fog beállítani. Amennyiben kíváncsiak vagyunk a végeredményre, a DAQmx Timing Property Node.vi segítségével kérdezhetjük le:

 DAQmx  -Actual Sample Clock

Hozzászóllások